Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Kapalı
14°
Ara
Damga Yerel Haberler Bir kader üç ilçe

Bir kader üç ilçe

Büyükçekmece’de Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan nüfus mübadelesinin 95’inci yılında iki ülke insanının mübadele karşısında yaşadığı zorluklar konuşuldu. Mübadelenin sonuçlarının 2 ülke içinde çok ağır olduğunu ifade eden Belediye Başkanı Akgün, “Büyükçekmece Belediyesi olarak Çatalca ve Silivri Belediyesi ile her sene mübadele konusunu gündeme getiriyoruz” dedi.

Okunma Süresi: 3 dk

Büyükçekmece Belediyesi, Çatalca Belediye ve Silivri Belediyesi’nin birlikte organize edilen geceye katılım çok yoğun oldu. Büyükçekmece Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, tarihçi ve yazar Sacide Bolcan, belediye meclis üyeleri, Balkan ve Rumeli derneklerinin temsilcilerinin yanısıra yüzlerce mübadil yakını vatandaş katıldı.

2 milyon insan yer değiştirdi
Türk- Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 95’inci yıl dönümünde zorunlu göç nedeniyle vatandaşların yaşadıkları Büyükçekmece Belediyesi’nin gerçekleştirdiği “Acıdan Barışa Mübadele” adlı anma etkinliğinde anlatıldı. Türk – Yunan Mübadelesi’nin tarihsel süreci ve mübadele sonrası her iki ülkede yaşanan ekonomik, kültürel ve siyasi zorlukları anlatan bir sunum gerçekleştiren tarihçi ve yazar Sacide Bolcan, tarihin ders alınmaması durumunda tekerrür edeceğine vurgu yaparak, tarihte yaşanan olaylardan ders almanın önemli olduğunu söyledi. Bolcan, Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleştirilen mübadelenin her iki ülke vatandaşları için çok zor olduğuna ve büyük dramlar yaşandığına dikkat çekti. Tarihçi Sacide Bolcan, 1923 tarihinde Lozan’da Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan mübadele sözleşmesiyle 2 milyonun üzerinde insanın zorunlu göç sonrası yer değiştirmek zorunda bırakıldıklarını belirtti.

3 gün anma etkinliği olacak
Mübadelenin sonuçlarının 2 ülke içinde çok ağır olduğunu ve vatandaşların büyük acılar yaşadığını ifade eden Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, “Izdırapların yaşandığı çok büyük zorlukların yaşandığı bir zorunlu göçtür. Bu nedenle Büyükçekmece Belediyesi olarak Çatalca ve Silivri belediyesi ile mübadillerin karşılıklı çok gidip geldiği bu üç ilçede her sene 30 Ocak’ta mübadele konusunu gündeme getiriyoruz tarihçiler vasıtasıyla bunu dile getiriyoruz. Yeni nesillere tarihimizi en doğru şekilde anlatmaya gayret ediyoruz. Nisan ayı sonunda da 3 gün boyunca yine Büyükçekmece Belediyesi, Çatalca Belediye ve Silivri Belediyesi olarak Yunanistan’dan gelecek mübadil yakınlarıyla birlikte anma törenleri gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Çatalca mübadelenin başkentidir
Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, 95 yıl önce yaşanan mübadelenin büyük acılarla dolu zorlu bir göç olduğuna ifade ederek şunları söyledi: “Mübadelenin yaşandığı 1924 yılında Çatalca vilayetti. Bu anlamda Çatalca mübadelenin başkenti olarak önemli bir misyon üstlenmişti. O açıdan mübadele müzesini kurmakta bize nasip oldu. Umut ediyorum ki, sayın Dr. Hasan Akgün ve Milli Eğitim ile bir proje hazırlayıp, Büyükçekmece’deki bütün çocuklarımızın da bu müzeyi gezmesini sağlayabiliriz. Biz Çatalca’da bu süreci tamamladık. Tarihimiz, kültürümüzü ve folklorumuzu çocuklarımıza tanıtmaya ihtiyacımız var. Göçü daha iyi anlatmaya ihtiyacımız var. Bunu hep birlikte başaracağımıza da inanıyorum.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *