Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
10°
Ara
Damga Yaşam E-Devlet üzerine soy ağacı sorgulaması ne zaman yapılabilecek - Soy bilgisi kotalı mı olacak

E-Devlet üzerine soy ağacı sorgulaması ne zaman yapılabilecek - Soy bilgisi kotalı mı olacak

Geçtiğimiz haftalarda faaliyete geçirilen ancak yoğun trafikten dolayı kilitlenen E-Devlet hizmeti Alt-Üst Soy Bilgisi sorgulama açılacak mı yoksa açılmayacak mı sorusu gündemdeki tazeliğini koruyor. Bilgisayar ve cep telefonlarından girilebilen E-Devlet sitesinde görüntülenebilen soy ağacı için son durumu sizler için araştırdık. İşte detaylar...

Okunma Süresi: 2 dk

Son günlere soy ağacı damgasını vurdu. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü verileri kullanılarak oluşturulan soy bilgisi sorgulaması milyonlarca vatandaşı harekete geçirmiş ve yoğun ziyaretçi sayısı serverın çökmesine sebep olmuştu. Sonrasında düzeltilen web sitesinde hizmetin bir süre deaktif kalacağı, ilerleyen zamanlarda yeniden aktifleştirileceği duyurulmuştu. Ayrıca e-devlet üzerinde alt-üst sorgulaması yapacak vatandaşlar için kota getirilmesi de söz konusu.İlk günlerdeki yoğunluğun ve gündemdeki tazeliğin korunduğu soy bilgisindeki son durumu sizler için araştırdık.

E-Devlet soy ağacı sorgulama neden çalışmıyor
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri HABERTURK.COM'a yaptığı açıklamada, "Soy geçmişi uzun zamandır merak edilen ve araştırılan bir konuydu. İçişleri Bakanlığı'nın uhdesi altında yapılan bir çalışma. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olarak sistemin alt yapısı ile ilgili çalışmaları biz yürütüyoruz. Sistemdeki yoğunluğun azaltılması ve vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmek amacıyla Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama uygulaması kısa süreliğine askıya alındı. Sistemin alt yapısı ile ilgili çalışmalar yoğun şekilde sürüyor. Teknik bir sorun var ve aktif hale getirmeye çalışıyoruz. En kısa süre içerisinde aktif hale getireceğiz." şeklinde konuştu.

Soy bilgisi sorgulama kota olacak mı?
Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama sistemindeki yavaşlamaların önüne geçmek için yapılacak çalışmalarla ilgili çok sayıda görüş ortaya atıldı. Gazete Habertürk'e konuşan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Sinan Güner, vatandaşların sakin olur diye gece saatlerini beklediğini belirterek askıya alınan uygulamayla ilgili “Toplamda 310 bin sorgulama çıktısı verildi. Böyle bir kapasitenin yürütülmesi imkânsız” demiş, kapasite tespit çalışmaları yapıldığını kaydeden Güner, “Soy sorgulama için günlük belirli bir kota açacağız. ‘Bugün bu kadar’ diyerek ertesi güne aktaracağız” ifadelerini kullanmıştı?

Alt-üst soy bilgisi sorgulamasında en eski kuşak hangisi olacak
Uygulama ile kaç kuşak geçmişe gidilebileceğini sorduğumuz yetkililer, "Aile geçmişine ait ne kadar bilgi, belge varsa sisteme yüklenecek. Eldeki belgelerin ulaştığı noktaya kadar kuşak bilgilerine ulaşılabilecek." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *