Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Az bulutlu
14°
Ara
Damga Manşet Haber Türkiye'de uyuşturucu nedeniyle binlerce genç hayatını kaybediyor

Türkiye'de uyuşturucu nedeniyle binlerce genç hayatını kaybediyor

2 genç kızın 19 yaşındaki Semih Çelik tarafından kesilerek katledilmesinin ardından gözler uyuşturucu sorununa çevrildi. Yayımlanan istatistiklere göre Türkiye'de madde kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Okunma Süresi: 5 dk

2 genç kızın 19 yaşındaki Semih Çelik tarafından kesilerek katledilmesinin ardından gözler uyuşturucu sorununa çevrildi. Yayımlanan istatistikler, Türkiye'de uyuşturucu kullanımına bağlı ölümlerin her geçen yıl arttığını, uyuşturucunun özellikle gençleri hedef aldığını gözler önüne serdi. 2021 yılında uyuşturucu nedeniyle 945 kişi hayatını kaybederken, 2022'de bin 27, 2023'te ise ölü sayısının bin 158'e ulaştığı görüldü.

Fatih’te 19 yaşındaki Semih Çelik’in iki kadını vahşice katletmesi olayı uyuşturucu sorununu yeniden gündeme getirdi. CHP eski Milletvekili Gürsel Tekin, “Bu trajedi, yalnızca bireysel bir suç vakası değil, aynı zamanda toplumumuzun gençlerini yutan uyuşturucu bataklığının doğrudan bir sonucudur. Aylardır Türkiye’nin dört bir yanını dolaşıyor, sokak sokak gezip muhtarlarla, ailelerle görüşüyorum. Her gün aynı hikâyelerle karşılaşıyorum. Gençlerimiz göz göre göre bu batağa sürükleniyor ve bu mesele artık göz ardı edilemez bir hal aldı” dedi.

EVE SİPARİŞ EDİLİYOR

“Türkiye’de uyuşturucu kullanımı, neredeyse ordumuzun asker sayısının beş katı kadar genci etkisi altına almış durumda” diyen Tekin, “Telegram gibi uygulamalar üzerinden sahte isimlerle siparişler veriliyor ve adeta eve ekmek ister gibi uyuşturucu temin edilebiliyor. Sokak başlarında çeteler uyuşturucu satışı yaparken, gençler ellerinde silahlarla çetelere katılıyor, neredeyse militan gibi hareket ediyor. ‘Kamikaze’ olarak adlandırılan tetikçiler, çeteler için insan hayatına kast ediyor. Artık iş çığırından çıkmış durumda. Bununla mücadele etmek için suç ve suçun sebepleriyle katı bir mücadeleye ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

YETERSİZ BİR RAKAM

İktidarın gençleri korumak zorunda olduğunu ifade eden Tekin, “2024 yılı Gençlik ve Spor Bakanlığı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşüldü, ancak dikkat çekici olan şey, milletvekili arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi, bütçe görüşmelerinin büyük bir kısmı uyuşturucuyla mücadeleye odaklanmış olmasına rağmen, muhalefetin sunduğu tüm önergeler iktidar tarafından reddedildi. Yanılmıyorsam, uyuşturucuyla mücadele için bütçeye ayrılan ödenek sadece 50 milyon TL gibi son derece yetersiz bir rakam” dedi.

YÜZLEŞMEK ZORUNDAYIZ

Uyuşturucu kullanımının artık toplumun küçük, mutlu bir azınlığının değil, tüm ülkenin ortak sorunu olduğunu dile getiren Gürsel Tekin, “Bu meseleyle yüzleşmek zorundayız. Eğer bugün bu gerçekleri görmezden gelirsek, yarın toplum olarak çok daha derin yaralarla karşılaşacağız. Uyuşturucu bataklığına saplanan her bir genç, ülkemizin geleceğinden çalınmış bir umut demektir. Bu yüzden, hükümeti acilen daha etkili, kapsamlı ve kararlı adımlar atmaya çağırıyoruz. Uyuşturucuyla mücadelede gerçek bir irade gösterilmediği sürece, bu tür trajediler ne yazık ki son bulmayacaktır” diye konuştu.

ÇARPICI İSTATİSTİKLER

Bu arada uyuşturucu kullanımı ve sonuçlarını gösteren istatistikler dudak uçuklattı. 2023 yılında 17 bin 293 uyuşturucu kullanıcısının denetimli serbestlik kapsamına alındığı öğrenildi. Yıllara göre uyuşturucu bağlantılı ölümlerin dağılımı ise dikkat çekti. 2021 yılında uyuşturucu nedeniyle 945 kişi hayatını kaybederken, 2022'de bu sayı bin 27'ye çıktı. 2023'te de yine artarak bin 158'e ulaştı. Uyuşturucu nedeniyle ölenlerin cinsiyet dağılımı ise şöyle oldu; “2021: erkek 839, kadın 106.

2022: erkek 912, kadın 115. 2023: erkek 1.024, kadın 134. Bu arada 2023'te trafikte uyuşturucu kullanımından dolayı 5 bin 769 trafik kazası meydana geldiği ve 182 kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

İLK SIRADA EROİN VAR

Ölümlerin yaş gruplarına göre dağılımına bakınca gençlerin nasıl bir sorun ile karşı karşıya oldukları gözler önüne serildi. 2023 yılında 18-24 yaş arası 93 kişi hayatını kaybetti. 25-34 yaş arası 438, 35-44 yaş arası 373, 45-54 yaş arası 187, 55-64 yaş arası 59 ve 65 yaş ve üstü 8 kişi hayata veda etti. Ölüme neden olan uyuşturucu madde türlerinin başında ise eroin geldi. 2023 yılında eroin kullanan 421 kişi vefat ederken, esrardan 32, kokainden 26, sentetik kannabinoidlerden 198, fentanilden 87, diğer opiyatlardan 173, metamfetaminden 115, ecstasyden 9 ve diğer karma uyuşturuculardan dolayı 97 kişi yaşamını yitirdi. Bu istatistikler, madde bağlantılı ölümlerin son üç yılda istikrarlı bir şekilde arttığını ve özellikle 25-44 yaş aralığındaki erkekler arasında yoğunlaştığını ortaya çıkardı. Ayrıca, 2023 yılında uyuşturucudan kurtulmak için 48 bin 782 kişinin kurumlara başvurduğu, aktif olarak izlenen hasta sayısının 137 bin 695 olduğu öğrenildi. 2023'te 6 bin 853 bağımlının yatarak tedavi gördüğü ifade edildi.

27 BİN 415 AĞIR SUÇ

İstatistiklerde dikkat çeken başka bir konu ise uyuşturucu madde ticareti, imalatı, ithalatı, sevkiyatı gibi ağır suçların oranı oldu. Bu suçlardan dolayı 2023'te 27 bin 415 olay yaşandı. Uyuşturucu kullanmak veya bulundurmak gibi hafif suçlar ise 217 bin 723 olay olarak gerçekleşti. 2023 yılında uyuşturucu kaçakçılığından elde edildiği değerlendirilen suç gelirinin ise 8,7 milyar lira olduğu tahmin ediliyor. Bu tutarın 2,1 milyar TL'sin müsadere edildiği öğrenildi. Müsadere edilen mal varlığı içinde 147 milyon TL nakit para, 215 taşınmaz, 975 taşıt bulunuyor.

kutu.webp

BÜYÜK BİR VAHŞET!

19 yaşında olan ve kasap olduğu öğrenilen Semih Çelik, önce Eyüpsultan'da eski kız arkadaşı 19 yaşındaki Ayşenur Halil'in boğazını keserek öldürdü. Bu olaydan yarım saat sonra Eyüpsultan'daki okul arkadaşı İkbal Uzuner'in evine giden Çelik, burada genç kızı öldürdükten sonra 6 parçaya ayırdı. O parçaları alıp Edirnekapı Surlarına çıktı. Önce genç kızın kafasını attı ardından da kendini atıp intihar ederek yaşamına son verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *