Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Şiddetli yağmur
10°
Ara
Damga Manşet Haber Kültür yoksa ihale de yok!

Kültür yoksa ihale de yok!

Sultangazi Belediyesi'nin ihaleye çıkmadan ambalaj atıklarının toplanması işini yandaş bir firmaya verdiği ortaya çıktı. Sayıştay'ın radarına yakalanan belediye, ilçede ambalaj atıklarının biriktirilmesi kültürünün henüz oluşmadığını ileri sürerek suçu halka attı.

Okunma Süresi: 2 dk

Sayıştay Başkanlığı, 2016 yılı denetim raporunda Sultangazi Belediyesi'ndeki bir skandalı gün yüzüne çıkardı. "Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"ne dikkat çeken Başkanlık, Sultangazi Belediyesi'nin bir firma ile atıkların toplanması yönünde sözleşme imzaladığını ve sözleşmeyi ek protokolle uzattığını belirledi. Yapılan sözleşmeyle ambalaj atıkların toplanması işinin imtiyaz hakkını ilgili firmaya devreden belediye ihale yapmadığı, rekabet sağlamadığı ve herhangi bir bedel almadığı için kusurlu bulundu.

Yönetmelik çok açık ve net
Sayıştay Başkanlığı, "Yönetmelik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve belediyelere çeşitli görevler yüklemiştir. Bakanlık daha çok işin koordinasyonu ve denetimi gibi konularda yetkilidir. Bu süreçte belediyeler, ambalaj atığını toplamak veya toplattırmak, bu iş için toplama ayırma tesisi kurmak, kurdurmak, işletmek ve kurduğu tesislere çevre lisansı aldırmak zorundadır. Belediyeler söz konusu işleri ya bizzat kendileri yapmak ya da Çevre Bakanlığı’ndan çevre lisansı almış firmalarla sözleşme yaparak yetkiyi devretmek durumundadırlar" açıklamasını yaptı.

Bu işi yapan 300 firma var
Sayıştay'ın raporunda, "Uygulamada, ambalaj üreticileri mevzuat gereği aralarında birleşerek kar amacı gütmeyen ÇEVKO, TÜKÇEV gibi vakıflar kurmuşlar, yönetmelik gereği ambalaj atıklarının toplanması sorumlulukla-rını bu şekilde yerine getirme yoluna gitmişlerdir. Bunlara yetkilendirilmiş kuruluş denilmektedir. İstanbul’da toplama ve ayırma lisansı bulunan birden fazla firma bulunduğu Çevre Bakanlığı’na ait internet sitesinden sorgulanarak tespit edilmiştir. Dolayısıyla, imtiyaz hakkının verilmesi için ihale yapılması durumunda, piyasada rekabet ortamının oluşmasını sağlayacak kadar firma bulunduğu ortadır" bilgisi verildi.

İvedi şekilde ihaleye çıkılacak
Sultangazi Belediyesi'nden yapılan açıklamada ise "Ambalaj atıklarının toplanması, taşınması ve ayrıştırılıp geri dönüşüm tesislerinde işlenmesi maliyetlerinin, geri dönüştürülmüş ambalaj atıklarının satışından elde edilecek gelirden daha yüksek olması nedeniyle, bu hizmeti ancak kamu kaynağı ayrılmak suretiyle ihale edilerek yapılması gerekmekteydi. Bu yüzden ilçe sınırları içinde oluşan tüm ambalaj atıklarının yerinde ayrı toplaması, taşınması ve ayrıştırarak geri dönüşüm tesislerine nakletmesi işi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Toplama Ayırma Tesisi Lisansı bulunan firmalara sözleşme ile bedelsiz olarak devredilmiştir. Böylece hem bu geri dönüştürülebilir atıkların ayrıştırılarak toplanması kültürünün yaygınlaştırılması ve böylece ekonomiye kazandırılması, aynı zamanda bu hizmetin belediyemiz kaynağı kullanılmadan yapılması sağlanmıştır" savunması yapıldı. Belediye ayrıca ihaleye çıkacağını da taahhüt etti. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *