Türk Eğitim Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla 81 ilde 4 bin 345 öğretmenle bir anket çalışması yaptı. Öğretmenlerin memnuniyet ve beklentilerinin sorulduğu anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “Öğretmenlerin değer görmediğine inanması, mesleki tükenmişlik yaşadığını düşünmesi, gelecekten umutsuz olması, çocuğunun öğretmen olmasını istememesi gibi sonuçlar değerlendirildiğinde öğretmenlerin bireysel anlamda da ekonomik destek kadar, psikososyal desteğe ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Öğretmenlerin rehabilitasyonu için etkili ve verimli çözümler üretilmelidir” dedi.
EĞİTİMİN EN BÜYÜK SORUNU ÖĞRETMENİN DEĞER GÖRMEMESİ
81 ilden öğretmenin katıldığı ankette öğretmenlerin yüzde 68.3'ü daha iyi şartlarda bir iş bulması durumunda mesleği bırakacağını açıkladı. Öğretmenlerin yüzde 13.3’ünün ise ekonomik sıkıntıdan dolayı mesleği ile ilgili olmayan ek iş yaptığı ortaya çıktı. Anket sonucuna göre ücretleri düştüğü için öğretmenlerin emekli olmak istemediği görüldü. “Eğitimin en büyük sorunu nedir?” sorusuna cevap veren katılımcıların yüzde 79'u 'öğretmenlerin değer görmemesi' cevabını verirken, yüzde 72'si ücret ve özlük hakları açısından dünyadaki meslektaşlarından çok daha geri bir noktada olduğunu açıkladı. Katılımcılar, diğer sorunları da liyakatsizlik ve kadrolaşma şeklinde sıraladı.
GELECEKTEN UMUTLU DEĞİLLER!
İlgili ankatte eğitimin geleceğinden umutlu olan öğretmenlerin oranı yüzde 8 buçukta kaldı. Umutlu olmayanların oranı ise yüzde 36.9 oldu. Yüzde 54.6'sı da kısmen umutlu. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 89'unun mülakat sistemine karşı olması ise dikkat çeken başka bir veri oldu.