Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Ara
Damga Manşet Haber Asansörlerde kırmızı alarm

Asansörlerde kırmızı alarm

İstanbul'da denetlenen asansörlerin yüzde 80'inin kullanılamaz ve tehlikeli olduğunu gösteren 'kırmızı etiket' taşıdığı ortaya çıktı. TMMOB İstanbul Şube Sekreteri İbrahim Tataroğlu, İstanbul'un 8 ilçesinde yılda 30 bin asansörün kontrol edildiğini ve bunların büyük çoğunluğunun kullanılamaz halde ve riskli olduğunu söyledi.

Okunma Süresi: 3 dk

İstanbul Esenyurt'ta 9 aylık Muhammed bebek lüks bir sitenin asansör boşluğuna düşerek yaşamını yitirdi. Yaşanan bu facia asansörlerin güvenlik sorununu bir kere daha gündeme getirdi. Muhammed bebeğin hayatını kaybettiği asansörün en son 2016 yılında kontrol edildiğine ve asansörde kırmızı etiket bulunduğuna dikkat çeken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Şube Yönetim Kurulu Sekreteri İbrahim Tataroğlu, "Muayene kuruluşları ve odamız tarafından yapılan kontroller sonucu kullanılmaması gereken asansörlere 'kırmızı etiket' verilir. Bu etiket verildikten bir ay sonra asansördeki eksiklikler giderilmelidir. Eğer eksiklik giderilmediyse belediye bu asansörün kullanımı engellemek için mühürlemekle yükümlüdür" dedi.

Her ay bakımı yapılmalı
İstanbul'un 8 ilçesinde yılda 30 bin asansörü kontrol ettiklerini belirten İbrahim Tataroğlu, bu asansörlerin yüzde 80'inin ilk kontrolde kırmızı etiket aldığına dikkat çekti. TMMOB'un kar amacı gütmeden kontrollerini yaptığını ifade eden Tataroğlu, "Ülkemizde bulunan asansörlerin büyük bölümünün risk altında olduğu artık sır değildir. Bu asansörlerin büyük bir kısmı da İstanbul’da bulunmaktadır. Asansörler tasarımdan imalata, imalattan montaja kadar bakımda her adımda incelenmeli. Kullanılmaya başlandıktan sonra da her ay belirli dönemlerde periyodik bakımlarının yapılması gerekli. Yani baştan sona bir denetim ve uzmanlık gerektiren bir süreç" diye konuştu. Bu arada Gazete Damga kontrol yapılan ilçelerin, Avcılar, Silivri, Bakırköy, Sarıyer, Maltepe, Kartal ve Kadıköy olduğu bilgisine ulaştı.

Telefondan denetlenebilecek
Vatandaşların TMMOB tarafından kontrol edilen asansörleri artık mobil uygulama ile denetleyebileceklerini söyleyen Tataroğlu, "Kontrol ettiğimiz asansörlerin son kontrol tarihleri mobil uygulama üzerinden denetlenebilecek. Buradan şikayet ve başvuru yapılabilecek. Uygulama, 2018 şubat ayından itibaren kullanılabilecek. Vatandaşlar, mobil uygulamayı telefonlarına indirecek ve asansörün kodunu girdiklerinde durumu kontrol edebilecekler" şeklinde konuştu.

Belediyeler sorumluluk almalı
Esenyurt'ta yaşanan asansör faciası hakkında açıklama yapan İbrahim Tataroğlu, belediyelerin asansör denetimleri konusunda sorumluluk almaları gerektiğini belirterek, "Esenyurt’taki kazada tam otomatik kapılı asansörün, kapıları açık iken hareket etmesi, kabin kapısı ve durak kapısının fiş-piriz ve kilit mekanizmaları emniyet devrelerine komple kısa devre yapıldığını göstermektedir. Hâlbuki kapılardaki arızanın giderilmesi çok zor bir işlem değildir. Bu emniyet devrelerinde meydana gelen arızalar giderilene kadar asansör kullanım dışı bırakılmalı, ilgili arıza yetkili servis tarafından hızlı bir şekilde giderilmeli ve gerekli son kontroller yapılmalıdır. Bu asansörde de bu şekilde ilerletilebilen bir süreç olabilseydi bu feci kaza yaşanmayabilirdi" açıklamasını yaptı.

Durak kapılarının panelleri sökülmüş!
TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin bilirkişi olarak görevlendirdiği ekibin kazayla ilgili inceleme ve teknik değerlendirmesi de yayımlandı. Raporda, "Tam otomatik kapılı asansör kapıları açık iken hareket etmesi kabin ve tüm kat kapılarının kısa devre yapıldığı görülmüştür. Bazı katlarda olması gereken durak kapılarının panellerinin sökülmüş olduğu tespit edilmiştir. Kabin içerisinde ve giriş katta durak kapısı üzerinde kullanıcıyı bilgilendirmek amacıyla A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrolleri sonrası yapıştırılması gereken asansörün durumunu bildiren bilgi etiketinin (kırmızı, sarı, mavi, yeşil) olmadığı belirlenmiştir. Kaza yapan asansör, ilgili idare tarafından mühürlenmiş ise asansör güvenli hale gelene kadar bina sorumlusu tarafından kullanıcıların kullanmasına izin verilmemesi gerekir. Asansörlerin her yıl A tipi muayene kuruluşu tarafından periyodik kontrollerinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu kontrollerin yapılmasında ilgili idare ve bina sorumlusu sorumludur. Bina yetkilisi asansörlerin aylık bakımlarını yaptırmaktan sorumludur. Asansörün bakımı için hizmet yeterlilik belgesine sahip bir firmayla sözleşme yapmakla yükümlüdür" denildi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *