CHP’deki önseçim ne anlama geliyorsa, AK Parti’deki karşılığı “Eğilim yoklaması” denilen temayül de o anlama geliyor.
*
AK Parti, kurulduğundan bu yana teşkilatlarına ilçe kongre öncesinde gönderdiği talimatta, içlerinde, ana kademe, kadın kolları, gençlik kolları, meclis üyeleri ve mahalle başkanlarının bulunduğu üyelerine, “Kimi ilçe başkanı olarak görmek istersiniz” sorusunun yazılı yanıtını sandığa attırıyor.
Ruhu itibarıyla demokratik siyasi bir seçenek olarak öne çıkan bu süreç, uygulamaya bakıldığında, üzerine siyasi tez yazılabilecek kadar çetrefilli ve bir o kadar şaibeli bir uygulama.
*
Çünkü…
*
Temayül oylamasında ilçe teşkilat mensupları oy kullandığı halde, kimin ne kadar oy aldığını iradesini sandığa yansıtan, görmek isteyen rey sahipleri görmüyor, dolayısıyla da bilmiyor. Kullanılan oylar torbaya konuyor, üstü bağlanıyor, hoop, genel merkeze doğru yol alıyor.
*
Madem her şey gizli kapaklı, madem irade sahibi, ortaya çıkacak genel iradeden bihaber ve ne olup bittiğinin farkında değil, O zaman sorulması gereken soru şu; “ Temayül neden yapılıyor?”
*
Birinci neden: Partinin üstdüzey kurmayları, siyasi partilerin çekirdek yapısı sayılan ilçe teşkilatlarının gazını almak için, “Bakın biz kafamıza göre ilçe başkanı tayin etmiyoruz, sizin de fikrinizi alıyor, ona göre bir yol haritası çiziyoruz” algısını yaratmak istiyor ki, bunda da her dönem başarılı olduklarını söylemek mümkün. Zira bu zamana değin herhangi bir temayül sürecine itiraz edildiği de vaki değil…
İkinci neden: Parti, temayül sayesinde, en kısa sürede o ilçenin siyasi fotoğrafını çekiyor, yerel siyasette kimin ya da kimlerin yerel aktör sıfatını taşıyıp taşıyamayacağı hususunda bedavadan veri toplama şansını elde ediyor.
Üçüncü neden: Kendilerini önemsenmiş hisseden ilçe teşkilat üyeleriyle, ismi adaylık geçen siyasi profiller arasında doğal bir aidiyet ve mensubiyet duygusu sağlanmış oluyor.
Dördüncü neden :İster istemez semt pazarı ölçeğinde minik bir siyasi pazar alanı ortaya çıkıyor, koltuğu kapma niyetindekilerle teşkilat mensupları arasında al gülüm-ver gülüm ilişkilerine başlangıç sayılabilecek düğüme karşılıklı bağlar atılma ortamı yaratılıyor. Bu da yereldeki parti içi siyaseti daha da dinamikleştiriyor.
Beşinci neden: Parti kurmaylarının aklında atamasını istedikleri kesin bir isim varsa, onun adının temayülden çıkmış olması atama gerekçesine dayanak gösteriliyor, “Zaten temayülde siz de bu ismi istemiştiniz” denilerek, teşkilat iradesine saygı duyulduğu prensibi öne çıkartılıyor.
Altıncı neden: Parti, temayül sonucunda belirli isimlerde odaklanıldığını, manipülasyon yapıldığını tesbit ederse, sandıkta ipi göğüsleyen isme çizik atmakla kalmıyor, teşkilat içerisindeki muhtemel hizipleşmeyi de arşivine not düşüyor.
Yedinci neden: Esasında bir nevi gaz alma operasyonu sayılan temayüle bel bağlayan partililere, beklentilerinin aksine mesaj veren partinin kurmayları, “Sizi dinledik ama biz bildiğimizi okuruz” tavrıyla şartsız-şurtsuz itaat anlamına gelen biat’ı işaret ediyor.
*
Ezcümle…
*
AK Partili teşkilat mensubu kardeşlerim, özgür iradeleriyle part içi bir seçime gittiklerini ve sonucu kendilerinin tayin edeceklerini sanıyor ama aslında senaryosu önceden yazılmış siyasi bir filme figüranlık yapıyor, hepsi bu…
*
Bu vesileyle dün gerçekleştirdiğiniz temayülünüzü sene-i devri münasebetiyle bir kez daha tebrik ederim…
Okunma Süresi: 3 dk
Malmö maçı Osimhen sakat mı, neden yok? Kadroda mı?
#Spor / 12 Aralık 2024
Anne Olan Tuğçe Kandemir Oğluna Ne Ad Verdi? İsmin Arkasında Gizli Bir Anlam Var!
#Magazin / 12 Aralık 2024
Yorumlar
Yorum yapmak için, isterseniz giriş yapabilir veya kayıt olabilirsiniz.
*
Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *