Gerçeklerden Haberdar Olun
İstanbul
Kapalı
14°
Ara
Damga Gündem DEVA Partisi'nden demokrasi için 9 maddelik çözüm önerisi

DEVA Partisi'nden demokrasi için 9 maddelik çözüm önerisi

15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü nedeniyle açıklama yapan DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, demokrasinin önünde acil çözüm bekleyen sorunları dokuz maddede sıralayarak, olası iktidar durumunda bu sorunların ortadan kaldırılacağını kaydetti.

Okunma Süresi: 3 dk

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, “15 Eylül Uluslararası Demokrasi Günü” dolayısıyla açıklama yaptı.

Olası iktidar durumunda demokrasi için hayata geçirecekleri 9 maddelik çözüm önerilerini açıklayan Yeneroğlu, “Etnik, dini, mezhebi ve kültürel çeşitliliğimizi dikkate alarak daha kapsayıcı bir vatandaşlık anlayışı geliştireceğiz” dedi.

‘TOPLUMSAL BARIŞ BİLİNÇLİ OLARAK ZEDELENDİ'

Türkiye’de demokrasinin yozlaştığı bir dönemde 15 Eylül Uluslararası Dünya Demokrasi Günü’nünu kutladıklarını belirten Yeneroğlu, açıklamasında, “Ne yazık ki çoğulcu yapımızın ve toplumsal barışın bilinçli olarak zedelendiği, temel hak ve özgürlüklerin ciddi biçimde sınırlandırıldığı ve giderek fakirleştiğimiz günlerden geçmekteyiz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de iktidarın şahsileştiğini, yasama, yürütme ve yargının tek bir elde toplandığını söyleyen Yeneroğlu, “Kuvvetler birliğinin açıkça egemen olduğu ülkemizde TBMM yetkisizleştirilmiş, yargı bağımsızlığı ile denge ve denetleme mekanizmaları ortadan kaldırılmıştır” dedi.

Toplumdaki farklı düşünce, inanç ve yaşayışları bünyesinde barındıran çoğulcu yapıya ve toplumsal barışa olan inancın azaldığını söyleyen Yeneroğlu’nun demokrasinin önünde acil çözüm bekleyen dokuz maddesi ise şu şekilde sıralandı:

"DEVA Partisi olarak iktidara geldiğimizde, demokrasinin önünde acil çözüm bekleyen;  

1. Özgürlük, eşitlik ve adalet ilkeleri doğrultusunda tüm vatandaşlarımızın temel hak ve özgürlüklerini en geniş anlamda kullanmalarını sağlayacağız.

2. Açık ve demokratik toplumun şartlarının oluşmasını sağlayarak, düşünce ve ifade özgürlüğünün önündeki tüm engelleri kaldıracağız. 

3. Basının görevini bağımsız bir şekilde ve kaygı duymaksızın yerine getirdiği, güvenli, çoğulcu ve elverişli bir ortam oluşturacağız. 

4. Alevi vatandaşlarımızın başta cem evlerine ilişkin talepleri olmak üzere inanç, düşünce ve davranış temelinde birikmiş sorunlarının çözüme kavuşturulması için gerekli adımları atacağız.

5. Kürt sorununu demokratik zeminde ve özgürlükleri genişleterek temel haklar çerçevesinde çözeceğiz. 

6. Etnik, dini, mezhebi ve kültürel çeşitliliğimizi dikkate alarak daha kapsayıcı bir vatandaşlık anlayışı geliştireceğiz.

7. Cinsiyet ayrımına yol açan mevzuatı yeniden düzenleyerek, devletin bütün eylem, işlem ve kararlarında cinsiyet eşitliğini hakim kılacağız.

8. Toplumsal talepleri merkeze alan, tüm farklılıkları değerli gören toplumsal sözleşme niteliğindeki katılımcı, çoğulcu ve özgürlükçü bir anayasayı hayata geçireceğiz. 

9. Sivil toplumun güçlendirilmesi ile STK’ların ifade özgürlükleri ve bağımsızlıkları için mücadele edeceğiz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *